Zagreb,
19
travanj
2023
|
12:29
Europe/Amsterdam

Kada ugledaš svjetlost, ne želiš više ništa drugo

Sažetak

Znanstveno istraživanje provedeno početkom godine otkrilo je, naime, da sreća ovisi o zdravom organizmu, a Sunčeva svjetlost utječe na mentalno zdravlje. Interijer u kojem provodite najviše vremena tijekom dana (i noći) ima velik utjecaj na dobro raspoloženje, veću količinu energije, manjak anksioznosti te osjećaj blagostanja, a po mnogima je upravo to recept za sreću. No, na sreću utječu i hormoni koji se nalaze u ljudskom organizmu, koji mogu povećati razinu stresa i smanjiti količinu sna pa je bitno naučiti ih regulirati i nekim vanjskim utjecajima. 

 

220727_VELUX_08_217

 

Naime, na mentalno zdravlje iznimno pozitivno utječe boravak na svježem zraku i izloženost Sunčevoj svjetlosti pa je bitno svoj dom oplemeniti upravo time. Dokazano je da svjetlost utječe na kvalitetu života, energiju i bolje raspoloženje, dok svjež zrak u interijeru može povećati razinu serotonina, odnosno “hormona sreće” u organizmu. Važnost svjetlosti u ljudskom životu je nešto što se uporno zanemaruje, a znanstvenici i liječnici konstantno naglašavaju. Svjetlost, naime, pomaže u reguliranju vitamina D, čiji deficit može uzrokovati anksioznost i depresiju, količini serotonina u tijelu te razini melatonina, koji utječe na naš unutarnji sat i cirkadijalni ritam te na to koliko dobro spavamo.

220727_VELUX_12_284

 

Zato je važno svjež zrak i svjetlost unijeti u svoj dom u maksimalnoj količini, s obzirom na utjecaj na mentalno zdravlje i wellbeing. Izloženost dnevnom svjetlu može smanjiti anksioznost, poboljšati kvalitetu sna i doprinijeti boljem raspoloženju, a važnost svjetla prepoznao je prije 80 godina brend VELUX.

Tvrtka VELUX je ustrajana u tome da kvaliteta života uvelike ovisi od dnevnom svjetlu, pa ne čudi činjenica da su se posvetili kreiranju inovativnih rješenja za interijere koja ih obogaćuju blistavom Sunčevom svjetlošću. Jedna od najvećih prednosti krovnih prozora, u usporedbi s vertikalnim, je ta da propuštaju puno više svjetla u interijer što znači da su ukućani svakodnevno izloženi većoj količini svjetlosti i njezinim benefitima.

220727_VELUX_12_002

 

VELUX krovni prozori jednostavno su rješenje koje se različitim modelima može prilagoditi potrebama svakog doma, a propuštanjem optimalne količine svjetlosti tijekom dana utjecat će na proizvodnju vitamina D, esencijalnog za zdravlje i wellbeing. Također,dnevno svijetlo utječe na regulaciju urednog cirkadijalnog ritma koji nam pomaže da zaspemo i budimo se puni energije te će značajno pomoći organizmu u proizvodnji serotonina. 

Serotonin ne utječe samo na dobro raspoloženje, već će se, ako ga tijelo proizvodu u dovoljnoj količini, odraziti i na osjećaj zadovoljstva životom, bolji fokus te će pomoći u tome da s lakoćom ovladate stresnim situacijama. Zato se Sunčeva svjetlost smatra instant podizačem raspoloženja koji pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti. S padom serotonina, pada i raspoloženje, a u postizanju mentalnog balansa može pomoći i promjena u interijeru koja za rezultat ima više svjetlosti.

Informacije o grupaciji VELUX

Preoblikujemo prostore od 1941. godine. Tvrtka VELUX već više od 80 godina pomaže ljudima da uz dnevnu svjetlost i svjež zrak kroz krovne prozore preoblikuju svoj prostor ispod krova u omiljeno mjesto za život. Naš proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlarnike, dekorativna sjenila, rolete za zaštitu od vrućine, proizvode za ugradnju kao i rješenja za pametnu kuću. Naši proizvodi pomažu osigurati zdravu i održivu unutarnju klimu prostora pogodnu za rad, učenje, igru i opuštanje. Djelujemo globalno – s prodajom i proizvodnjom u više od 40 zemalja i oko 11.500 zaposlenika diljem svijeta. VELUX grupa je u vlasništvu VKR Holdinga A/S, društva s ograničenom odgovornošću u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih zaklada (THE VELUX FOUNDATIONS) i obitelji. U 2021. VKR Holding ostvario je ukupni prihod od 3,5 milijarde eura, a VELUX ZAKLADE su donirale 244 milijuna eura u dobrotvorne svrhe. Za više informacija o VELUX grupi posjetite velux.com.