Zagreb,
20
srpanj
2022
|
09:46
Europe/Amsterdam

Projektirajte svijet s više svjetla uz VELUX Daylight Visualizer!

Sažetak

Jednostavan i intuitivni program u kombinaciji s novim VELUX prozorima za ravni krov – dobitnicima nagrade Red Dot, podiže arhitektonsko projektiranje na novu razinu

Daylight-visualizer_vizualizacija

Duboke prostorije mogu imati manjak dnevne svjetlosti  

Dnevno svjetlo oblikuje doživljaj prostora kao nijedan drugi materijal i temeljni je aspekt za projektiranje zdravih i održivih zgrada. VELUX Daylight Visualizer je profesionalni alat za analizu uvjeta dnevne svjetlosti u zgradama s nekoliko jedinstvenih funkcija – od toga da korisniku omogućava točne simulacije i kvantifikacije razine dnevne svjetlosti u interijerima, pružanjem usporedbe uvjeta dnevnog svjetla prije i poslije pa sve do stvaranja jednostavnih 3D modela u samo nekoliko minuta i generiranja izvješća. Uz Daylight Visualizer profesionalci mogu biti sigurni da je dnevno svjetlo dostupno u svim ključnim područjima njihovih projekata. Kombiniranjem ovog programa s novom generacijom VELUX prozora za ravni krov koji povećavaju površinu dnevne svjetlosti do 52% *, arhitekt uistinu može kvalitetno osvijetliti svaki kut svojeg projekta.

Daylight-visualizer_vizualizacija

Usporedba kompjuterske vizualizacije (lijevo) i fotografije realiziranog projekta (desno)

Svaki stručnjak zna da je važno razmotriti uvjete dnevne svjetlosti još u ranoj fazi projektiranja zgrade. Dobar dizajn dnevne rasvjete može smanjiti potrošnju energije zgrade i poboljšati zdravlje, raspoloženje, kognitivne sposobnosti i produktivnost ljudi kod kuće, u školi ili na poslu. Na dnevno svjetlo u zgradama snažno utječe oblikovanje ovojnice, kao i geometrija zgrade, kontekst i mikrolokacija. Precizna definicija faktora dnevnog svjetla složen je zadatak, ali se može učiniti mnogo jednostavnijim s novim VELUX programom Daylight Visualizer. Alat se može koristiti za procjenu različitih tipova zgrada, manjeg i većeg mjerila i nema ograničenja u pogledu složenosti geometrije koja se koristi u uvezenim modelima.

Program Daylight Visualizer

Radni prostor programa Daylight Visualizer

Jednostavno korištenje, brzo savladavanje

Program je lako koristiti, a brzo ćete ga i savladati zahvaljujući jednostavnoj navigaciji i intuitivnom sučelju. Profesionalci mogu jednostavno izraditi 3D modele – s krovnim prozorima za ravni i kosi krov ili fasadnim prozorima – i to od nule, za samo nekoliko minuta uz pomoć ugrađenog modelara, a moguće je i importirati postojeće projekte iz BIM/CAD softvera. Uz to, detaljni 3D modeli mogu se importirati iz programa kao što su Revit, Archicad, Autocad, SketchUp, Rhino i drugih. Glavna razlika između Daylight Visualizera i uobičajenih CAD programa je u tome što vam omogućuje preciznu simulaciju i kvantificiranje razine dnevne svjetlosti u interijerima, dok standardni CAD programi izvode samo 3D prikaze bez informacija o količini i kvaliteti dnevne svjetlosti u prostoru. Ako želite vidjeti kako program funkcionira u praksi, istražite video vodiče ovdje.

Usporedba izvornog i konačnog projekta

IZVORNI PROJEKT                                       KONAČNI PROJEKT

Neka bude svjetlost!

Uz Daylight Visualizer možete istraživati ​​i optimizirati uvjete dnevne svjetlosti u bilo kojem prostoru s foto realističnim vizualizacijama i 'false-color' mapiranjem za standardne i složene sustave prozora i ostakljenja. Među svojim brojnim funkcijama, ovaj program vam omogućuje vizualizaciju razine svjetlosti, osvjetljenja i faktora dnevnog svjetla, simulaciju preusmjeravanja sunčeve svjetlosti pomoću svjetlosnih tunela, sjenila  i reflektirajućih polica te istraživanje uvjeta dnevnog svjetla u tlocrtima, presjecima i perspektivnim prikazima. Štoviše, arhitekti mogu čak simulirati sustave prozora (CFS) i proizvode za zasjenjenje s BSDF materijalima. 

Sustav izvješćivanja omogućuje generiranje automatiziranih izvješća s korisnički definiranim zonama mjerenja dnevnog svjetla te ocjenjivanje i dokumentiranje usklađenosti s Europskim standardom za dnevnu svjetlost u zgradama EN 17037. ENTPE je potvrdio rezultate simulacije u odnosu na testne slučajeve posvećene prirodnoj rasvjeti prema CIE 171:2006 Ispitni slučajevi za procjenu točnosti rasvjetnih računalnih programa.

Odaberite prozore za ravni krov za više dnevne svjetlosti!

Usporedba prozora za ravni krov i fasadnog prozora

Prozor za ravni krov može u prostoriju donijeti 3 puta više dnevnog svjetla od fasadnog prozora

Jeste li znali da prozori za ravni krov mogu unijeti 3 puta više dnevnog svjetla u prostoriju od fasadnih prozora?** VELUX je ove godine svoj asortiman prozora za ravni krov proširio s modelima s ravnim i zakrivljenim staklom koji nude savršena rješenja za stambene zgrade. Jedna od najvećih prednosti nove generacije VELUX prozora za ravni krov sa staklom je što zahvaljujući gornjim jedinicama sa staklom do ruba i svojoj jedinstvenoj konstrukciji povećavaju površinu dnevnog svjetla do 52%* u odnosu na prethodnu generaciju. Novi dizajn je vizualno privlačan i osvojio je ovogodišnju nagradu za dizajn Red Dot u kategoriji Dizajn proizvoda. Proizvodi su dostupni u 7 različitih veličina, od 60x60 cm do 120x120 cm, tijekom godine VELUX će asortiman dodatno proširiti i proizvodima dimenzija 150x100 cm, 150x150 cm i 200x100 cm.

Usporedba postojeće i nove generacije prozora za ravni krov

Usporedna postojeće (lijevo) i nove generacije (desno) prozora za ravni krov

No, pustimo da slike govore same. U školi u Santanderu u Španjolskoj ugrađeno je 196 prozora za ravni krov! U izvornom projektu analiza dnevne svjetlosti pokazuje da dnevno svjetlo ne postoji u većini dijelova zgrade – osim u učionicama gdje fasadni prozori daju dnevno svjetlo iz jednog smjera. Ali u konačnom projektu korišteno je ukupno 196 komada VELUX prozora za ravni krov kako bi se svim ključnim prostorijama škole osigurala dobra razina i ujednačenost dnevne svjetlosti.

Postanite stručnjaci u projektiranju dnevne svjetlosti uz VELUX Daylight Visualizer i stvorite svjetlije, zdravije zgrade za sve! Ovdje preuzmite VELUX Daylight Visualizer za Mac i Windows. 

Predložak

* Površina dnevnog svjetla u usporedbi s CVP/CFP 6060

**Primjer referentne sobe: 4x4m, h=2,6m, veličine fasadnog prozora i prozora za ravni krov: 1x1m