01
rujan
2020
|
13:55
Europe/Amsterdam

VELUX grupa obvezuje se nadoknaditi svoj cjelokupni ugljični otisak i postati potpuno ugljično neutralna u partnerstvu s WWF-om

VELUX grupa najavila je odluku o potpunoj ugljičnoj neutralnosti do svoje stote obljetnice 2041. godine. Ovo je odluka tijekom koje će vodeći svjetski proizvođač prozora kroz projekte WWF-a (World Wide Fund for Nature) za očuvanje šuma nadoknaditi svoju cjelokupnu emisiju ugljikova dioksidai – 5,6 milijuna tona CO2 (1. i 2. ciljii) od svog osnutka 1941. godine. U budućnosti VELUX grupa također se obvezuje drastično smanjiti vlastitu emisiju ugljikova dioksida kao i emisiju svog lanca vrijednosti (1., 2. i 3. cilj) u skladu s Pariškim sporazumom i najambicioznijim pristupom ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 °C.

Cjeloživotna ugljična neutralnost (Lifetime Carbon Neutral) inovativna je strategija, ujedno i obaveza pokrenuta na inicijativu VELUX grupe, a u suradnji s međunarodnom organizacijom WWF u cilju preuzimanja odgovornosti za vlastitu emisiju ugljikova dioksida u prošlosti i budućnosti. Ova progresivna strategija ovjekoviječit će ugljični otisak grupe VELUX te u isto vrijeme očuvati vrijednosti neprocjenjivih prirodnih šuma i divljih životinja širom svijeta za sadašnje i buduće generacije.

David Briggs, izvršni direktor VELUX grupe, izjavio je:

Planet se suočava s ozbiljnom klimatskom krizom koja ugrožava prirodu i to zahtijeva drastične akcije. U skladu s vrijednostima naše tvrtke, trudimo se učiniti više od većine, stoga smo razvili strategiju Cjeloživotne ugljične neutralnosti. Radi se o novoj inovativnoj strategiji koja uključuje 20-godišnje partnerstvo s WWF-om u svrhu nadoknade emisije ugljikova dioksida od osnutk tvrtke do 2041 godine. Također, drastično ćemo smanjiti svoje buduće emisije CO2 i zatražiti od svojih dobavljača da učine isto. Nadamo se da će to nadahnuti druge tvrtke da i one postanu potpuno ugljično neutralne kako bismo omogućili održivu budućnost za sve.

VELUX grupa surađivat će s WWF-om kako bi u potpunosti postigla ugljičnu neutralnost ulaganjem u projekte obnove i očuvanja šuma te biološke raznolikosti razvijene posebno za VELUX u razdoblju od 21 godine. To će pomoći zaustaviti gubitak staništa, krčenje šuma i degradaciju zemljišta koji prijete biološkoj raznolikosti šumskih ekosustava širom svijeta, uz istovremenu suradnju s lokalnim zajednicama u njihovu korist. Prva dva projekta za šume odvijat će se u Ugandi i Mjanmaru.

Projekt u Ugandi bit će usmjeren na obnavljanje uništenih šuma, uzgoj novih šuma i zaštitu preostalih prirodnih šuma širokim rasponom mjera. Tijekom projekta posadit će se drveće u predviđenim šumskim predjelima, drugim poljoprivrednošumarskim sustavima i nasadima izvan zaštićenih područja kako bi se zadovoljila potražnja za raznim šumskim proizvodima i smanjio pritisak na prirodne šume. Projekt u Mjanmaru nastojat će očuvati jedinstvenu bioraznolikost i šumski krajolik regije Tanintharyi, u bliskoj suradnji s lokalnim zajednicama i u njihovu korist.

Kako utjecaj klimatske krize na prirodu postaje sve očitiji, hitno su potrebni želja i plan za djelovanje kako bismo izgradili otporniju i održiviju budućnost za sve. Predanost VELUX Grupe potpunoj ugljičnoj neutralnosti važan je korak koji bi i drugi trebali slijediti
izjavio je Marco Lambertini, generalni direktor međunarodne organizacije WWF.
Prihvaćanje obveze ograničavanja zatopljenja na 1,5 °C, uz istovremenu zaštitu važnih šumskih krajolika i biološke raznolikosti – kao i ključne potpore koje pružaju zajednicama i gospodarstvu – u skladu s odgovornim ponašanjem prema prirodi u budućnosti, postići će se ciljevi održivog razvoja. Nadamo se kako ćemo zajedničkim djelovanjem potaknuti i druge organizacije te ih inspirirati primjerom Velux Grupe i strategijom Cjeloživotne ugljične neutralnosti te podići ljestvicu korporativne odgovornosti prema klimatskim promijenam i očuvanju prirode još i više.

Partnerstvo s WWF-om temelji se na Strategiji održivosti VELUX grupe za 2030. godinu koja uključuje predanost postavljanju znanstveno utemeljenog cilja za smanjenje emisija uz inicijativu Ciljevi utemeljeni na znanosti (Science Based Targets). Kako bi preobrazila svoje poslovanje, VELUX grupa ubrzat će ulaganja u energetsku učinkovitost u svojim proizvodnim pogonima, prebaciti se na obnovljive izvore energije i nabavljati 100 % obnovljivu električnu energiju, kao i bitno promijeniti način na koji utvrđuje i kupuje materijale.

Za više informacija o strategiji Cjeloživotne ugljične neutralnosti i projektima očuvanja šuma koji se nalaze u srži partnerstva s WWF-om, posjetite www.velux.hr/o-nama/lifetime-carbon-neutral.

NAPOMENE:

i – Trenutačno ne postoji standardna metodologija za izračun cjelokupnog ugljičnog otiska od osnutka neke tvrtke. Na primjer, često ne postoje valjani faktori emisije i podatci o potrošnji energije u prošlosti. Stoga je VELUX grupa razvila metodu za izračun vlastitih emisija ugljikova dioksida tijekom svog postojanja. Ova metoda temelji se na priznatom korporacijskom standardu Protokola o stakleničkim plinovima i primjenjuje se na povijesne podatke.

Ovu jedinstvenu metodologiju, uključujući njezine temeljne pretpostavke, nezavisno su potvrdili organizacija Carbon Trust i pregledali stručnjaci iz WWF-a.

ii – definicije 1. i 2. cilja. 1. cilj (izravne emisije iz vlastitih izvora ili izvora pod nadzorom tvrtke, npr. objekti tvrtke, službeni automobili). 2. cilj (neizravne emisije proizašle iz proizvodnje kupljene električne energije, pare, grijanja i hlađenja koje tvrtka potroši).

iii – definicija 3. cilja uključuje sve ostale neizravne emisije u lancu vrijednosti tvrtke (npr. kupljena roba i usluge, stvaranje i prijevoz otpada).

iv – Inicijativa Science Based Targets mobilizira tvrtke da postave znanstveno utemeljene ciljeve i povećaju svoju konkurentsku prednost u prijelazu na gospodarstvo s niskom razinom emisije CO2. Radi se o suradnji CDP-a, inicijative United Nations Global Compact, organizacija World Resources Institute i World Wide Fund for Nature te jednog od obveznika koalicije We Mean Business. Inicijativa određuje i promiče najbolju praksu u postavljanju znanstveno utemeljenih ciljeva, nudi resurse i smjernice za smanjenje prepreka njihovu usvajanju te neovisno procjenjuje i odobrava ciljeve tvrtki.